Allmänt om våra yrkesutbildningar

På Yrkespluggets gymnasium vill vi hjälpa dig att växa som individ och förbereda dig för ditt kommande yrkesliv. På den här sidan kan du läsa lite kort om våra yrkesutbildningar och vårt studieupplägg.

Ansvarstagande, samarbetsförmåga, kommunikation och drivkraft är viktiga egenskaper i arbetslivet. Egenskaper som vi hjälper dig att utveckla under din gymnasieutbildning på Yrkesplugget.

På Yrkesplugget arbetar vi mycket med case-metodik, vilket innebär att vi kombinerar det teoretiska med det praktiska. När gymnasiegemensamma ämnen samarbetar med yrkesämnen skapas en större motivation och förståelse, även i ämnen som du kanske tidigare haft svårt för. I både verkstadsarbetet som byggprocessen använder vi exempelvis matematik så gott som dagligen.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Våra yrkesutbildningar består till stor del av yrkespraktik. Praktikdelen kallas APL, arbetsplatsförlagt lärande och innebär att du praktiserar på en riktig arbetsplats.
Vi har ett nära samarbete med branschen och varje elev har en handledare på arbetsplatsen som har gått Yrkespluggets egen handledarutbildning.

Hos Yrkesplugget har du minst 15–20 veckors praktik vilket är mer än de obligatoriska veckorna – vi anser att det höjer kvalitén på utbildningen. Att träna i den miljö du senare kommer att arbeta i hjälper dig inte bara att utveckla dina praktiska färdigheter utan också din servicekänsla. Det är på din praktikplats som du också har chans till jobb efter studenten.

Fordons- och transportprogrammet

På Yrkespluggets fordons- och transportprogram är första året gemensamt. Till årskurs två väljer du programinriktning: TransportteknikPersonbilsteknik eller  MC-teknik (MC-teknik erbjuds enbart i Bromma).


I årskurs ett får alla elever på programmet en gemensam grundkurs i fordon. Du får en övergripande kunskap om branschen och möjlighet att bekanta dig lite med de olika inriktningarna som programmet erbjuder. Du får också fyra skolveckor miljöpraktik där du får komma ut på en riktig arbetsplats, se hur arbetsmiljön ser ut, vad exempelvis en mekaniker gör om dagarna och hur arbetstiderna är.

Arbetsutsikterna ser fantastiska ut på kort sikt (då räknar vi 5 år som kort sikt). De ser bra ut på längre sikt också, men då kommer kraven på de vi anställer att förändras. Jag vet att Yrkesplugget har väldigt bra samarbeten och lär ut inom den senaste tekniken.
– Carl-Henrik Gustavsson, servicechef på Volkswagen Bromma

Bygg- och anläggningsprogrammet

På Yrkesplugget är första året gemensamt. Till årskurs två väljer du programinriktning: husbyggnad eller mark och anläggning.

Första året på Bygg- och anläggningsprogrammet ger dig en bred och grundläggande kunskap om byggprocessen, nybyggnad och renovering. Du får också en inblick i alla de yrkesutgångar som Yrkesplugget erbjuder – byggbranschen har en rad spännande yrken att välja bland. Under en tvåveckors period får du även komma ut till en riktig byggarbetsplats och se hur vardagen ser ut där (miljöpraktik). Vid slutet av året väljer du din inriktning till årskurs två. I årskurs tre fokuserar du på den yrkesutgång du valt. 

Framtidsutsikterna i byggbranschen ser mycket ljusa ut. Vi måste bygga allt mer eftersom det råder bostadsbrist samt att det finns allt mer underhållsbehov av äldre bostäder.
– Janne Eriksson VD på byggföretaget JE MARK

Yrkesutgångar du kan välja:

  • Anläggare
  • Betongarbetare
  • Glastekniker
  • Golvläggare
  • Håltagare
  • Murare
  • Målare
  • Plattsättare
  • Takmontör
  • Träarbetare

Tipsa oss på Yrkesplugget!

Vi gillar att få tips om hur vi kan utveckla vår verksamhet men också om sådant som är bra och fungerar.

Fyll i nedan uppgifter, ett svar kommer till dig inom kort!

Tack för ditt engagemang!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.