Yrkespraktik – på riktiga arbetsplatser

Byggarbetsplats bygg och anläggning Yrkesplugget

Visste du att Yrkesplugget har ett nära samarbete med de branscher som du kan utbilda dig inom? Dels för att du som elev ska få yrkespraktik – och en nära kontakt med arbetslivet – men också för att säkerställa att din utbildning stämmer överens med de krav som branschen har.

Yrkespraktik, som även kallas Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en naturlig och viktig del av din utbildning och du har yrkespraktik oavsett vilken utbildning du väljer på Yrkesplugget. Här får du möjlighet att komma ut på en arbetsplats, använda dina kunskaper i verkligheten och även lära dig nya saker. Det är både viktigt och roligt att få träna i den miljö du senare kommer att arbeta i.

Yrkesplugget genomför även en handledarutbildning (för din handledare på APL) så att du ska få lära dig så mycket som möjligt under din praktikperiod.

Så går det till

Hos Yrkesplugget har du minst 15–20 veckors yrkespraktik vilket är mer än de obligatoriska veckorna. Mycket tid till att träna på ditt yrke med andra ord, så att du ska bli trygg i din framtida yrkesroll. Vi jobbar hårt för att våra elever ska få den bästa yrkesutbildningen på marknaden. En utbildning som företagen vill ha!

Yrkespraktiken följs regelbundet upp genom besök av yrkeslärare. All den tid som du gör på din praktik dokumenteras också i så kallade tidböcker. Veckovis skriver du och din handledare ned de timmar du har praktiserat, samt vad du har arbetat med, i tidboken. Var 6-8:e vecka gör du, tillsammans med din yrkeslärare och handledare, en utvärdering av ditt arbete. Tidboken används för att säkerställa att din praktik innehåller det som krävs för att du ska nå dina kurs- och utbildningsmål.

Exempel på var du kan göra din yrkespraktik

Våra elever får chans att göra yrkespraktik på företag som Fasadglas, Takvärn, Kawasaki, Suzuki, Harley Davidson, Bilia, Bavaria, Mercedes, Upplands Motor, Din Bil, Schenker Åkeri, Bengt Hildemar Transport, NCC, Allehanda glas, JM, Ösak, Nylunds kakel och golv m.fl. Listan kan göras lång på små och stora företag som vi samarbetar med.

  • Det är jättebra för oss att ta emot elever – de måste ju ut och lära sig. Men skolan är viktig, där får de träna med praktiska övningar så att de vet vad det handlar om innan de kommer ut till oss.

– Niclas Flink, JM Bygg AB

Tipsa oss på Yrkesplugget!

Vi gillar att få tips om hur vi kan utveckla vår verksamhet men också om sådant som är bra och fungerar.

Fyll i nedan uppgifter, ett svar kommer till dig inom kort!

Tack för ditt engagemang!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.