MC -TEKNIK

OBS! PÅ GYMNASIEANTAGNINGEN SÅ ANSÖKER DU TILL PERSONBILSTEKNIK ”FTPER-YRK”, SKRIV I KOMMENTAREN ATT DU SKALL GÅ MC-TEKNIK!

Har du ett brinnande intresse för motorcyklar och drömmer om att kombinera intresset med plugget? Då är MC-teknik något för dig! MC-teknik är en inriktning på Fordons- och transportprogrammet. Här kan du läsa mer om utbildningen!

-”Det kändes inte som att gå i skolan. Det tyckte i alla fall inte jag, eftersom det handlar om att du gör något du brinner för och får utvecklas inom det”.

Kim Nilsson, Speedway-förare och tidigare elev på MC-teknik, Yrkesplugget

Motorcyklar är riktiga glädjefordon och allt fler väljer att lämna in hojen på verkstad för service och reparation. Många ser fordonet som sin allra käraste ägodel – därför har MC-teknikern/mekanikern ett (minst sagt) ansvarsfullt jobb. Det gäller att vara noggrann och försiktig.

Intresse, passion och kunskap är vad som leder till drömjobbet. Och branschen skriker just nu efter fler duktiga, utbildade MC-tekniker. Du som vill jobba som MC-tekniker har goda möjligheter till jobb efter gymnasiet.

Så går utbildningen till

På Yrkesplugget får du lära dig allt från grunden – i din framtida yrkesroll kommer du att arbeta med hela fordonet, och då gäller det att träna. Vi kommer gå igenom allt från att byta däck till att plocka isär och sätta ihop hela cykeln: bränslesystemet, motorn, bromsar, framgaffeln… Ja, listan kan göras lång och det är många små komponenter. Efter avslutad utbildning vågar vi faktiskt säga att du blir komplett som mekaniker.

Många ämnen läser du gemensamt med gänget som valt personbilsteknik. Under årskurs två kan du även välja kurser för att bli behörig till högskola och universitet, via så kallat individuellt val.

Under årskurs tre läser du till största delen dina fördjupningskurser och du får då specialkunskap för MC vad gäller bränslesystem, tändning, bromssystem, styrinrättning och annan specifik utrustning på fordonet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

En stor del av din utbildning består av yrkespraktik. Praktikdelen kallas APL, arbetsplatsförlagt lärande och innebär att du följer en utbildad handledare på en riktig arbetsplats. Det är både viktigt och roligt att få träna i den miljö du senare kommer att arbeta i.

Din första APL börjar andra terminen i årskurs två (efter påsk). Då är du ute på praktik tre dagar i veckan och i skolan två dagar i veckan under resten av läsåret. I årskurs tre praktiserar du tre dagar i veckan under hela läsåret. Yrkesplugget följer regelbundet upp så att du får med dig de kunskaper och moment du behöver från praktikplatsen, så att du når dina kurs- och utbildningsmål.

Din yrkespraktik är lite som en provanställning – här får du knyta kontakt med arbetsgivare och möjligheten att bli en i gänget (och därmed få chans till anställning efter studenten). Yrkesplugget uppmuntrar till att göra fler praktikperioder på samma arbetsplats.

EXEMPEL PÅ PRAKTIK / APL / LÄRLINGSPLATSER FÖR YRKESPLUGGETS ELEVER

Bra att veta

MC-teknik är ett nischat yrke och kräver att du visar framfötterna. Det är nödvändigt att du engagerar dig i din utbildning så att du får med dig motorkunskaperna från skolan. För att trivas i branschen är du tekniskt intresserad, tycker om att ta ansvar och gillar att hjälpa andra – MC-teknikern har en nära kontakt och dialog med kunden.

Som utbildad MC-tekniker kan du även arbeta med exempelvis båtmotorer eller andra småmotorer. Helt enkelt service av alla slags motorer på företag, verkstäder samt för de större motormärkena.

– Det bästa är att när vi anställer någon från Yrkesplugget så vet vi precis vad vi får. De elever vi har haft hos oss har gjort ett väldigt bra jobb. Man vet vilka de är, då de varit här på praktik och får också en chans att hjälpa dem att utvecklas vidare inom yrket.
– Erik Welton, verkstadschef och delägare på Hela Hojen.

– Som jag ser det i dagsläget, råder det en stor brist på MC-mekaniker på arbetsmarknaden. Jag vet faktiskt inte hur branschen skall lyckas med att värva tillräckligt många mekaniker. Därför ser jag vårt samarbete med Yrkesplugget som en väldigt stor fördel – alla de duktiga mekaniker som går ut från Yrkesplugget har en stor möjlighet till jobb efteråt.
– Anders Johansson, servicechef på Kawasaki Sverige.

– Är man intresserad av MC-teknik så kommer man förmodligen att älska verkstadsämnena i skolan, vilket jag gjorde. Praktiken var också något som verkligen förgyllde min utbildning på Yrkesplugget.
– Ola Westrin fd elev på Yrkesplugget som idag jobbar som MC-mekaniker på MC-varuhuset

mcr
På sajten Themcr.se får du möta några av Yrkespluggets elever som gått eller går inriktning MC-teknik. Spana in filmerna om hur en dag på jobbet/praktikplatsen ser ut för dem.

OBS! PÅ GYMNASIEANTAGNINGEN SÅ ANSÖKER DU TILL PERSONBILSTEKNIK ”FTPER”, SKRIV I KOMMENTAREN ATT DU SKALL GÅ MC-TEKNIK!

Högskolebehörighet

För grundläggande högskolebehörighet krävs:

  • betyg i alla ämnen och minst 2 250 poäng ska vara godkända.
  • Gymnasiearbetet ska ingå i de godkända kurserna.
  • Godkänt betyg i Engelska 5 och 6, Svenska, alternativt Svenska som andraspråk, 1, 2 och 3 samt Matematik 1a

Fordons- och transportprogrammet

Välj en utbildning som har ett nära samarbete med branschen

Så här söker du till Yrkespluggets gymnasieprogram!

Ämnesfördelning

När du går på Yrkesplugget läser du lika mycket gymnasiegemensamma ämnen som teori och praktik första året. Sedan ökar yrkesämnena för varje år. Grå stapel visar vilken andel av utbildning som består av gymnasiegemensamma ämnen, lila yrkesämnen och ljuslila APL (praktik).

Årskurs 1

Gymnasiegemensamma

50%

Yrkesämnen

 
50%
APL
0%

Årskurs 2

Gymnasiegemensamma

30%

Yrkesämnen

 
45%
APL
25%

Årskurs 3

Gymnasieg.

10%

Yrkesämnen

 
55%
APL
35%

Poängplan MC-teknik

APL – Arbetsplats förlagt lärande

Utbildning förlagd till arbetsplatsen, är ett viktigt och omfattande moment i alla våra utbildningar.

APL innebär att eleven får möjlighet att komma ut på ett företag och i verkliga projekt lära och använda sina kunskaper samt få nya. Det är viktigt att träna i den miljö man senare kommer att arbeta i. Men också viktigt att få insikt i hur en arbetsplats fungerar.

Saknar du behörighet?

För dig som inte uppnått behörighet till gymnasiet erbjuder Yrkesplugget tre introduktionsprogram. Programinriktat individuellt val – inriktat att ge behörighet till ett nationellt yrkesprogram. Yrkesintroduktion – finns för elever som inte har de godkända betyg som krävs till ett yrkesprogram på gymnasiet. Individuellt alternativ – ska förbereda eleven för yrkesintroduktion, annan fortsatt utbildning eller arbetsmarknaden.

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5 100 p
Historia 1a:1 50 p
Idrott och hälsa 1 100 p
Matematik 1a 100 p
Naturkunskap 1a:1 50 p
Religionskunskap 1 50 p
Samhällskunskap 1a:1 50 p
Svenska 1
eller
100 p
Svenska som andraspråk 1 100 p
Totalt: 600 p

Programgemensamma yrkesämnen

Fordons- och transportbranschens
villkor och arbetsområden
200 p
Fordonsteknik - introduktion 200 p
Totalt: 400 p

Inriktning MC-teknik

MC-teknik - introduktion 200 p
Reparation av personbilar
och lätta transportfordon
300 p
Totalt: 500 p

Individuellt val

engelska 6 100 p
Estetisk kurs 100 p
Historia 1a:2 100 p
Idrott och hälsa 2 100 p
Samhällskunskap 1a:2 100 p
Svenska 2 100 p
Svenska 3 100 p
Välj totalt: 200 p
Du kan även välja yrkesämnen

Programfördjupningar

MC-teknik
— Bromsar, kaross och chassi 200 p
— Motor och karaftöverföring 300 p
— Komfort och säkerhetssystem 1a 200 p
— Komfort och säkerhetssystem 1b 200 p
Entreprenörskap 100 p
Välj totalt: 800 p

Gymnasiearbete 100 p

APL (Praktik) 15-20 veckor

Tipsa oss på Yrkesplugget!

Vi gillar att få tips om hur vi kan utveckla vår verksamhet men också om sådant som är bra och fungerar.

Fyll i nedan uppgifter, ett svar kommer till dig inom kort!

Tack för ditt engagemang!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.