Bygg och anläggningsprogrammet

Oavsett om du vill bli målare, träarbetare eller betongarbetare så är byggbranschen en rolig bransch att arbeta i. Bygg- och anläggningsprogrammet passar dig som vill skapa saker i ditt yrke.

I ditt framtida jobb kommer du känna yrkesstolthet när du är med i processen för framtidens byggnationer för Sveriges fortsatta modernisering och ombyggnationer på historiska byggnader.

Du får ett arbete med stor frihet samtidigt med potential för att det är välbetalt, efter din lärlingsperiod (36 mån efter skolutgång).

Så här säger Mattias Särnholm, känd snickare och TV-profil

”Häromdagen cyklade jag förbi mina gamla hoods i Tyresö. Jag blickade ut mot ett hus vars tak jag byggde stödväggar till för trettio år sedan. Jag pekade på det och sa: ”de där väggarna har jag byggt” 

Här kan du läsa mer om utbildningen!

Bygg och anläggning är yrken för dig som tycker om praktiskt arbete, att ta ansvar, planera och såklart bygga! Branschen erbjuder en stor variation av både yrken, arbetsuppgifter och miljöer. Ena dagen kan du exempelvis vara på ett storbygge, andra dagen hemma hos en privatperson. Dina arbetsuppgifter gör skillnad för andra människor och vårt samhälle – och det känns bra i magen. Dessutom får ditt arbete stå kvar, i många år.

Om du vill arbeta i byggbranschen har du goda framtidsutsikter. Just nu är det stor bostadsbrist och nya hus behöver byggas. Likaså behöver gamla hus underhållas (samma sak gäller vägar och broar). Efterfrågan på utbildad arbetskraft är stor.

Så går utbildningen till

Första året på Bygg- och anläggningsprogrammet är gemensamt för alla elever och ger dig en bred och grundläggande kunskap om byggprocessen, nybyggnad och renovering. På Yrkesplugget jobbar vi även mycket med case-metodik, det innebär att samtliga ämnen (programgemensamma som yrkesämnen) samarbetar teoretiskt för att kunna göra dina praktiska moment så mycket bättre – exempelvis genom att vi använder matte så gott som dagligen i byggprocessen.

I byggbranschen finns en rad spännande yrken att välja bland och i årskurs ett får du en inblick i alla de yrkesutgångar som Yrkesplugget erbjuder. Under en tvåveckors period får du även komma ut till en riktig byggarbetsplats och se hur vardagen ser ut där.

Inriktningar

Vid slutet av året väljer du din inriktning till tvåan. Klicka på rutorna nedanför för att läsa mer om respektive inriktning på Bygg- och anläggningsprogrammet. Här kan du också läsa mer om de olika yrkesutgångar som finns för inriktningen. Den yrkesutgång du väljer kommer att bli ditt fokus i trean.

Husbyggnad

Mark & Anläggning

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Årskurs två och tre består till mycket stor del av yrkespraktik. Praktikdelen kallas för APL, arbetsplatsförlagt lärande, och innebär att du är ute och praktiserar på ett riktigt företag. Här får du inte bara träna på de praktiska momenten – du får också vara en del i ett arbetslag och knyta kontakt med potentiella arbetsgivare.

I tvåan har du 2-3 dagar APL i veckan, fördelat på ca fyra månader (två månader på hösten och två månader på våren). I trean har du 4-5 dagar APL i veckan, fördelat på samma tidsperiod som i tvåan.

I skolan blir du väl förberedd inför din APL och du får med dig dina kunskaper för att lära dig mer på arbetsplatsen. APL erbjuder en möjlighet att långsamt, säkert och tryggt träna, repetera och nöta på vad som komma skall i din yrkesroll. 

Jobb direkt efter din utbildning

Yrkesplugget har ett mycket bra utvecklat samarbete med branschledande företag. Där du gör din praktik / APL / lärlingstid blir också med största sannolikhet din första anställning, då 9 av 10 elever blir anställda efter examen. Förutsättningen är som på alla företag att du under studietiden har skött dina åtaganden och därmed lever upp till de krav som ställs för en anställning.

Här några exempel på företag som vi samarbetar med gällande APL, PRAKTIK & LÄRLINGSPLATSER.

Bra att veta

Att arbeta i byggbranschen är härligt, fritt och fysiskt. För att trivas i din framtida arbetsmiljö behöver du tycka om praktiskt arbete, att arbeta i grupp, vara service-minded och att hjälpa andra. Jobbet innebär också tidiga mornar.

Bygg- och anläggningsprogrammet är en bred grund att stå på och valen är många senare i livet. Det finns en rad eftergymnasiala utbildningar som faktiskt enbart är öppna för de som har läst bygg- och anläggningsprogrammet – om du exempelvis skulle vilja vidareutbilda dig till VD, säljare (eller varför inte ingenjör) i framtiden!

Högskolebehörighet

För grundläggande högskolebehörighet krävs:

  • Betyg i alla ämnen och minst 2 250 poäng ska vara godkända.
  • Gymnasiearbetet ska ingå i de godkända kurserna.
  • Godkänt betyg i Engelska 5 och 6, Svenska, alternativt Svenska som andraspråk, 1, 2 och 3 samt Matematik 1a

Välj en utbildning som har ett nära samarbete med branschen

Så här söker du till Yrkespluggets gymnasieprogram!

Tipsa oss på Yrkesplugget!

Vi gillar att få tips om hur vi kan utveckla vår verksamhet men också om sådant som är bra och fungerar.

Fyll i nedan uppgifter, ett svar kommer till dig inom kort!

Tack för ditt engagemang!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.